Feb2012

CMS - Beheer uw eigen content met een content management system

Het voordeel van gebruik van een cms is het in de browser kunnen aanpassen van bestaande artikelen, het toevoegen van nieuwe webpagina's en het op eenvoudige manier kunnen verwijderen van content die u niet meer op u website wilt laten zien. U heeft geen dure html editors meer nodig zoals bijvoorbeeld Dreamweaver. Tevens wordt de opmaak één keer opgemaakt in een template en een css stylesheet. Bij elke nieuw aangemaakte pagina wordt automatisch de huisstijl in tact gelaten.

Een CMS systeem bestaat uit:
  • Een vaste layout (template) zodat niet elke pagina opnieuw opgemaakt hoeft te worden
  • Een administratie gedeelte (na inloggen) waar medewerkers, die daartoe gerechtigd zijn, content kunnen publishen, editten en deleten
  • Een WYSIWYG content editor
  • Een database waarin alle content zoals teksten, usergegevens etc.opgeslagen worden. Images en andere bestanden zoals pdf en doc bestanden worden doorgaans opgeslagen in een van te voren bepaalde directory
  • Diverse modules zoals een inlogmodule (eventueel ook voor bezoekers), een zoekmodule etc.
CMS template

De layout van een cms wordt bepaald door een van te voren gemaakte template. Bij gratis cms software worden vaak templates bijgeleverd. Deze templates sluiten echter vaak niet aan bij uw huidige huisstijl. Studio 16 Websolutions kan voor u een template verzorgen naar uw eisen & wensen. De cms template zal in ieder geval dusdanig custom made op basis van semantisch html gemaakt worden dat de basis voor zoekmachine optimalisatie gelegd is.

WYSIWYG editor

WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get. Dit houdt in dat u op uw beeldscherm ziet hoe u opmaak inclusief tekst opmaak etc. eruit komt te zien. U hoeft dus geen html code te schrijven. U kunt het vergelijken met html programma's zoals Dreamweaver, Frontpage e.d. In CMS systemen bevindt deze content editor zich in de software en bent u niet genoodzaakt dergelijke programma's aan te schaffen. Eerlijkheidshalve dient wel opgemerkt te worden dat html kennis geen vereiste is maar wel een pré aangezien de content editors niet 100% wysiwyg zijn maar dat geldt voor alle HTML content editors.

CMS open source software & closed source software

Een CMS systeem leent zich naast internet ook uitstekend voor intranet en extranet toepassingen. CMS systemen zijn in te delen in 2 categorieën, closed source en open source. Bij closed source CMS systemen liggen de rechten van de software volledig bij de maker van de software en mogen aanpassingen uitsluitend door de desbetreffende producent gemaakt worden. Dat maakt u volledig afhankelijk van die producent. Deze software is doorgaans niet gratis te gebruiken. Bij open source software ligt dat zoals de naam al doet vermoeden volledig anders. Open source is doorgaans gratis en het staat u vrij om aanpassingen te doen. Dit houdt overigens niet per definitie in dat u uiteindelijk goedkoper uit zult zijn. Het voordeel van closed source software is dat de maker bekend is met zijn eigen programma en dus sneller aanpassingen kan maken en u dus minder geld kwijt bent dan dat een derde, indien u zelf niet de kennis in huis heeft om aanpassingen te doen, eerst in de software moet duiken om te zien hoe de software geprogrammeerd is en daarna pas aanpassingen kan verrichten. De meeste open source CMS software bevat echter doorgaans genoeg mogelijkheden om van start te gaan.

Een voordeel van open source CMS systemen is echter wel dat veel derde partijen applicaties gemaakt hebben die weer te gebruiken zijn in combinatie met het door u gekozen CMS systeem. Te denken valt aan webshop software, document management software, multimedia applicaties enz.

Enkele voorbeelden van CMS systemen zijn: