Adwords tips - veel gemaakte fouten opzetten Google Adwords campagne
Bij het opzetten van een Adwords campagne worden er nog steeds veel basisfouten gemaakt. Door deze te vermijden kunt u het rendement van uw Adwords campagne verbeteren en de kosten binnen de perken houden.
Hier volgt een overzicht van de meest gangbare fouten en wat dus vooral niet te doen. De volgende adwords tips:
Uitsluitend zoekwoorden "breed" gebruiken
Door al uw gekozen zoekwoorden op breed te zetten loopt u het risico dat u de hoofdprijs betaalt voor niet relevante klikken. Stel u verkoopt autoverzekeringen en u heeft het zoekwoord "verzekering auto" op breed staan komen uw advertenties ook in beeld voor zoekqueries zoals "goedkope auto", "tweedehans auto" etc. Derhalve is het aan te raden te experimenteren met alle matchtypes t.w. breed, zinsdeel en exact om na een representatieve periode een juiste beslissing te maken wat wel werkt en wat niet.
Alle zoekwoorden in één advertentiegroep
Een veel gemaakte fout is om alle zoekwoorden in één advertentiegroep te plaatsen. In plaats daarvan is het aan te raden meerdere advertentiegroepen te maken met zoekwoorden daarin die onderling gerelateerd zijn of op basis van bijvoorbeeld doelgroepen, geografische gegevens, demogarfische gegevens etc.
Maar één tekstadvertentie per advertentiegroep
Aangezien je van te voren niet weet welke advertentietekst werkt voor uw branche/doelgroep is het aan te raden verschillende advertentie varianten uit te proberen en vervolgens aanpassingen te doen aan de hand van de prestaties van de advertenties. Over het algemeen willen advertenties met het dynamische keyword insertion een hoge CTR opleveren aangezien het door de bezoeker gebruikte zoekwoord/zinsdeel terugkomt in uw advertentietekst.
Homepage als bestemmingspagina (landing page)
Een veel gemaakte fout is veel, of erger nog alle, advertenties op de homepage neer te laten ploffen. Het nadeel daarvan is dat de meeste geïmplementeerde zoekwoorden niet relevant zijn t.o.v. de landing page. Dit heeft 2 nadelen. Ten eerste zal het bounce percentage hoog zijn (de bezoeker klikt op uw advertentie, u betaalt, en vervolgens klikt de bezoeker meteen weg). Ten tweede zal de kwaliteitscore van het zoekwoord laag zijn en dus duurder. Idealiter heeft elk zoekwoord of advertentiegroep een eigen landingpage. U kunt er zelfs voor kiezen een dynamische landing page te maken.
24-7 advertentieplanning
Binnen de instellingen van Google Adwords is er de mogelijkheid de advertenties alleen te laten zien op bepaalde tijdstippen van de dag. Door hier geen gebruik van te maken worden uw advertenties te allen tijde vertoond dus ook op momenten dat van conversie totaal geen sprake is. Door van deze optie wel gebruik te maken kunt u ervoor zorgen dat uw advertenties uitsluitend vertoond worden op tijdstippen dat de kans op conversie het hoogst is. Dit zal zeker een kostenbesparing op uw marketingbudget opleveren. Het spreekt voor zich dat er wel een representatieve periode aan vooraf moet gaan en dus niet op basis van een campagne van een week of 3. Lees hier meer omtrent adwords tips: advertentieplanning.
Geen conversie tracking
Meten is weten. Nu is het onmogelijk om 100% de resultaten van uw marketing campagne te meten immers indien iemand via een advertentie op uw site belandt en vervolgens telefonisch een order plaatst is dat niet terug te vinden in uw Adwords conversie statistieken of in uw Google Analytics account (mits u e-commerce ingeschakeld heeft!). Echter veel bedrijven maken überhaupt geen gebruik van de conversie tracking mogelijkheid hetgeen ook de hiervoor besproken advertentieplanning op basis van conversies uitsluit. Aan te raden is derhalve de conversiecode wel te implementeren op de website. Hoe meer hoe beter. Naast e-commerce sales valt ook te denken aan lead generatie in de vorm van een contactformulier, het inschrijven in uw nieuwsbrief service (indien aanwezig), de aanvraag van een brochure etc.
Advertentieroulatie op de auto pilot
Standaard staat de advertentieroulatie op Optimaliseren. Dit houdt in dat Google de advertenties met de hoogste klifrequentie en hoogste kwaliteitsscore laat zien. Het nadeel hiervan is dat Google niet kijkt naar het aantal convesries. Het zou zo maar kunnen dat advertenties met een lage CTR wel een hoge conversie opleveren. Derhalve is het beter de advertentieroulatie op roteren te zetten en zelf aan de hand van de statistieken aanpassingen te maken indien nodig.
Advertentiepositie te allen tijde op nummer 1
De meeste adverteerders willen de nummer één positie voor hun advertenties. Maar wie zegt dat die positie de meeste conversies oplevert. Door de mogelijkheid van positievoorkeur kunt u experimenteren welke positie uw advertenties de meeste conversies oplevert.
Inhoudsnetwerk op de auto pilot
Door niet de mogelijkheid te gebruiken van het Adwords hulpprogramma "Sites en sitecategorieën uitsluiten" worden uw advertenties ook getoond op sites waar u wellicht niet uw advertenties op wilt vertonen (spamsites, porno, social networks, forums etc.). Alhoewel het inhoudsnetwerk een goede mogelijkheid biedt voor het verkrijgen van naamsbekendheid (branding) is het wel aan te raden frequent een Plaatsingsprestatie rapport te maken om te zien op welke sites de advertentie getoond worden en aan de hand daarvan bepaalde url's en/of domeinen uit te sluiten.
Zoeknetwerk en inhoudsnetwerk in één campagne
De CTR en de ROI van zoekwoorden in het inhoudsnetwerk liggen doorgaans een stuk lager dan in het zoeknetwerk om de doodeenvoudige reden dat advertenties in een website niet "gezocht" zijn door de bezoekers van die website. Door deze 2 netwerken in één campagne te zetten worden de ROI gegevens van uw zoeknetwerk zoekwoorden ook aangetast. Beter is om de campagne te dupliceren waardoor er een campagne is voor het zoeknetwerk en een voor het inhoudsnetwerk. Voor de campagne in het inhoudsnetwerk is ook aan te bevelenin eerste instantie het bod een stuk lager in te stellen en na verloop van tijd aan te passen indien nodig. Een overweging kan ook nog zijn de inhoudsnetwerk campagne op CPM (kosten per duizend vertoningen) in te stellen.
Geen uitsluitingszoekwoorden (negatieve zoekwoorden) gebruiken
Geen uitsluitingszoekwoorden gebruiken kan leiden tot irrelevante bezoekers en onnodig hoge kosten. Zeker als u veel zoekwoorden "breed" inzet. Door wekelijks een zoekopdrachtrapport te genereren kunt u zien op welke zoekqueries uw bezoekers binnen zijn gekomen n.a.v. uw "brede" zoekwoorden. Daar kunt u uit afleiden welke woorden het goed doen en welke niet. Zodoende kunt u de slecht presterende zoekwoorden toevoegen aan de lijst met uitsluitingszoekwoorden en derhalve uw CTR en ROI verhogen.